Švestková buchta se sněhovou peřinou

17. 9. 2018

Švestková buchta se sněhovou peřinou

0 Comments

Je švestková seznóna v plném proudu, knedlíků máte fůru a bečky na slivovivici plné? Vyzkoušejte tuhle vymazlenou buchtu. Na začátku léta jsem našla na internetu zajímavý recept, ovšem po prvním upečení se mi na něm něco nezdálo – něco chybělo a něco přebývalo. Tudíž jsem ji dělala pravidelně každý týden o víkendu a nyní je dokonalá. 😀 Doma se ní stále nepřejedli, a i když už je švestek na stromě velmi málo, stále se ptají, zda ji nechci upéct. Nikdy nevydrží déle, jak dva dny!

Švestková buchta se sněhovou peřinou

17. 9. 2018
: 1 plech 🙂
: Lehké

Autor:

Suroviny
  • 200 g másla pokojové teploty
  • 150 g cukru krystal
  • 4 vajička
  • 1 lžíce zakysané smetany / bílého jogurtu
  • 1/2 vanilkového lusku (Nedávno jsem objevila místo lusku Vanilkovou pastu od Dr.Oetkera. Je naprosto jiná, než vanilková aromata – v těstě jdou poté vidět i černé vanilkové tečky.)
  • 350 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • švestky (mně stačilo kolem 25 ks střední velikosti. Nasbírejte, ale raději více. :))
  • 150 g cukru moučka
Popis
  • Krok 1 Nejprve si troubu předehřejeme na 170 °C. V elektrickém robotu vyšleháme máslo pokojové teploty s cukrem. Jakmile se nám směs pěkně spojí v jednotnou hmotu, přidáme POUZE žloutky, zakysanou smetanu a vanilku.
  • Krok 2 Do promíchané hmoty přidáme předem smíchanou mouku s kypřicím práškem do pečiva. V mixéru mícháme jen chvíli, dokud se nám z těsta nestane taková mírně sypká směs. Jelikož je těsto tuhé, dále pokračujeme rukama. V míse vše pořádně propojíme v hladké těsto.
  • Krok 3 Ručně rozprostřeme a vymačkáme na plech vyloženým pečicím papírem. Těsto si nijak nebude rozlévat, tudíž nevadí, když nebude úplně u krajů. Nyní vezmeme vypeckované švestky rozkrájené na čtvrtiny a velmi těsně klademe vedle sebe na plech. Nyní vše zasypeme trochou skořice. Podle měsíce i cukrem krupice – na začátku švestkové sezony více, jelikož nejsou dokonale sladké a na konci naopak cukru méně. Pečeme rovných 40 minut. Těsto by mělo být hnědé.
  • Krok 4 V míse vyšleháme bílky s prosátým moučkovým cukrem. Na záčátku jsem šlehala tak 10 minut ručně a dnes už vše hodím do šlehače. (Sníh musí být opravdu dobře vyšlehaný. Když do něj strčíme prst, nesmí celý stéct. Taktéž, když na něj položíme lžičku a poté zvedneme, zůstane na sněhu růžek.) Dokonale vyšlehaný sníh rozprostřeme na buchtu. Nemusí být dokonale hladce rozetřen, mírné vlnky budou vypadat poté pěkně.
  • Krok 5 Nyní pozor! Buchtu znovu vložíme do trouby a pečeme 4 minuty. Poté zapneme horní ohřev (u mě ikonka zvýrazněné tlusté zoubkaté linky nahoře a uprostřed 3 lopatkový větráček). Teď už to musí být v troubě podle barvy. Sníh se velmi rychle spálí, tudíž nyní musíte na buchtu koukat a čekat, až bude mít zlatavou barvu. Trvá to tak max 3 minuty.
  • Krok 6 Buchtu krájíme, až bude trochu vychladlá, jinak se vám sníh potrhá. I když bude studená, krájejte opatrně. 🙂


Related Posts

Bublanina s ovocem

Bublanina s ovocem

Nadýchaná bublanina, která je rychlá ajednoduchá na přípravu. Vyzkoušejte ji s jakýmkoliv ovocem. 🙂

Rebarborový koláč s mandlemi

Rebarborový koláč s mandlemi

Máte na zahrádce rebarboru? Zkuste tento nadýchaný koláč s mandlemi a kapkou koňaku. Podávat jej můžete se šlehačkou. Dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.