Hovězí vývar s trhanci

6. 1. 2019

Hovězí vývar s trhanci

0 Comments

Hovězí vývar s trhanci

6. 1. 2019

Autor:

Suroviny
  • min 650 g hovězího masa ideálně s kostí. (Já použila žebra a kližku)
  • 3 střední mrkve + 1 mrkev
  • 2 střední petržele + 1 menší petržel
  • 150 g celeru
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • snítku tymiánu, torchu pažitky, kadeřavé petržele a libečku
  • 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a celého černého pepře
  • 2 l vody
Popis
  • Krok 1 Maso orestujeme ze všech stran na olivovém oleji ve větším hrnci. (Stačí z každé strany opravdu je chvíli, aby se maso zatáhlo.) Následně jej vytáhneme ven.
  • Krok 2 Do stejného hrnce vložíme oloupanou a na polovinu rozkrojenou kořenovou zeleninu (3 mrkve, 2 petržele a celer) Vše opět orestujeme. Jakmile vidíme, že se na zelenině tvoří hnědá opečená místa, přidáme i maso.
  • Krok 3 Nyní vše zalijeme 2 litry studené vody.
  • Krok 4 Přidáme neoloupanou (kvůli tmavší barvě vývaru) cibuli rozpůlenou na poloviny, 3 stroužky oloupaného česneku (vcelku), bobkové listy, kuličky nového koření a celého černého pepře.
  • Krok 5 Bylinky jsem si svázala nití a vhodila je taktéž do polévky.
  • Krok 6 Počkáme, jakmile se začne vývar vařit. Poté sledujeme cca 15 minut, zda se nám na povrchu utváří pěna. Jestliže ano, přes sítko ji sbíráme, abychom vývar neměli zakalený.
  • Krok 7 Stáhneme oheň na minimum a necháme vše pouze probublávat. Přikryjeme pokličkou tak, abychom měli malou škvírku a neměli polévku úplně zavřenou.
  • Krok 8 Takto jsem nechala vývar táhnout 3,5 hodiny (Čím déle tím lépe, někteří jej nechají táhnout 6 nebo 12 hodin. Méně jak 2 hodiny kvůli intenzivnější chuti nedoporučuji. :)). Každou hodinu jsem vývar zkontrolovala a přilila cca 400 ml vody.
  • Krok 9 Po 3,5 hodinách jsem vývar dosolila a dopepřila. Nic víc jsem nepotřebovala.
  • Krok 10 Vytáhneme maso, které by se již mělo pěkně rozpadat. Natrháme jej podél vláken na menší kousky. Kosti a tuk vyhodíme.
  • Krok 11 Vývar přes větší cedník přecedíme do mísy. Všechnu zeleninu, koření a bylinky vyhodíme, jelikož jsou rozvařené. Vývar přecedíme zpět do hrnce. Nyní buď vývar uskladníme na další vaření, nebo pokračujeme polévkou.
  • Krok 12 Nakrájíme si 1 mrkev a 1 petržel na malé kostičky. Vhodíme je do vývaru a vaříme do změknutí. Dávejte pozor, ať si zeleninu nepřevaříte.
  • Krok 13 Na dno talíře si dáme trochu trhanců* a masa. Následně vše zalijeme horkým vývarem.
  • Krok 14 Dobrou chuť! 🙂

*Trhance: Rozšleháme 1 vejce a přidáme cca 150 g hrubé mouky. Vypracujeme tuhé těsto. Následně thráme na malé kousíčky a necháme cca 45 minut sušit na utěrce. Poté vaříme 4 minuty v osolené vodě.


Related Posts

Aztécká polévka se sýrem

Aztécká polévka se sýrem

Aztécká polévka – Na světě existuje několik způsobů, jak ji připravit. Já preferuji tuhle s výraznou rajčatovou chutí. 🙂

Pečená dýňová polévka

Pečená dýňová polévka

Je sezóna dýní a jsou úplně všude. Já jsem se rozhodl vyzkoušet tuto pečenou dýňovou polévku a byla výborná. Navíc neobsahuje žádnou smetanu a je tedy velmi zdravá.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.