Blog

Kakaová ovesná kaše

Kakaová ovesná kaše

Ovesné kaše lze dělat na 100 způsobů. Jedna z mých oblíbených je právě tato kakaová s hruškou.

Veganské kari by Sis

Veganské kari by Sis

Jedno z velmi rychlých veganských jídlen na přípravu – Teda až na sójové kostky, které je třeba řádně namarinovat. 🙂

Dušená kuřecí játra

Dušená kuřecí játra

Dušená kuřecí játra

7. 1. 2019

Autor:

Suroviny
  • 500 g kuřecích jater
  • 1 střední cibule
  • Snítka rozmarýnu
  • Červené víno
  • 1-2 naběračky hovězího vývaru
  • Kmín
Popis
  • Krok 1 Kuřecí játra očistíme a nakrájíme na kousky.
  • Krok 2 V pánvi zpěníme cibulku nakrájenou na kostičky na másle a přidáme játra. Restujeme, dokud nejsou játra na povrchu opečená.
  • Krok 3 Podlijeme vínem (cca 1 deci, podle toho, kolik vody játra pustila) a necháme vyvařit alkohol (max 5 minut)
  • Krok 4 Nyní přilejeme vývar. Játra by neměla být úplně ponořená, ale pouze tak do poloviny. Necháme je dusit bez pokličky 10 minut. V polovině vaření přidejte nasekaný rozmarýn.
  • Krok 5 Po 10 minutách si jedno játro vytáhněte a zkuste, zda je již hotové. Může být trošičku růžové, a naopak by nemělo být na skus tuhé. To by znamenalo, že jste je převařili.
  • Krok 6 Pokud játra pustila hodně vody a vývar se celý nevyvařil, můžete přidat trošku mouky předem smíchané s vodou. (hladká mouka:voda, 1:1) Já použila jen kávovou lžičku mouky a pořádně rozmíchala s vodou.
  • Krok 7 Dochutíme kmínem, solí a pepřem.
  • Krok 8 Podáváme ideálně s rýží.

Hovězí vývar s trhanci

Hovězí vývar s trhanci

Hovězí vývar. Klasika a základ jakékoliv kuchyně. 🙂 Zkuste si ho uvařit doma. Není to nic složitého, jen začněte již brzy ráno.

Těstoviny se sýrem

Těstoviny se sýrem

Zkoukl jsem pár receptů na klasické Mac and Cheese a rozhodl se udělat vlastní variaci. Jednak jsem vyměnil makarony za penne a také jsem do těstovin přidal navíc květák. A bylo to výborné 🙂

Masové koule s rajčatovou omáčkou

Masové koule s rajčatovou omáčkou

Toto jídlo vzniklo čistě jen ze zbytků, které jsem měl v lednici po výrobě ragú do lasagní. Vzal jsem maso, co mi zbylo, hovězí, vepřové a kuřecí játra. Přidal nějaké koření a udělal koule 🙂

Masové koule s rajčatovou omáčkou

8. 12. 2018
: 4
: Lehké

Autor:

Suroviny
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 100 g kuřecích jater nakrájená na malé kousky
  • 80 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 1 na jemno nakrájená cibule
  • majoránka, rozmarýn a tymián
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • strouhanka dle potřeby
  • 250 ml rajčatového pyré
  • 1 lžička třtinového cukru
Popis
  • Krok 1 Předehřejeme si troubu na 200 °C.
  • Krok 2 V míse smícháme mleté maso s kuřecími játry, vajíčkem, česnekem a mlékem. Přidáme trochu bylinek (majoránka, rozmarýn a tymián) a osolíme a opepříme. Pokud bude směs příliš řídká, tak můžeme přidat trochu strouhanky.
  • Krok 3 Pomocí navlhčených ruk vytvarujeme ze směs koule a dáme je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Krok 4 Kole dáme do trouby na 15-20 minut.
  • Krok 5 Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji si orestujeme na drobno nakrájenou cibuli a stroužek nasekaného česneku.
  • Krok 6 Zalijeme rajčatovým pyré a přidáme lžičku cukru. Omáčku ještě osolíme a opepříme a necháme chvíli provařit.
  • Krok 7 Hotové koule vložíme do hotové omáčky.
  • Krok 8 A podáváme s oblíbenou přílohou 🙂 Můžou být těstoviny, nebo já jsem to v tomto případě dělal s pečenými brambory.
Tiramisu

Tiramisu

Pro mě jendoznačně královna mezi dezerty. Jednoduchý recept, ovšem je třeba nic neuspěchat a pořádně vše vyšlehat. 🙂

Slaninové knedlíky

Slaninové knedlíky

Vždycky jsem se bála dělat jakékoliv knelíky. Zde je recept, který jsem si od originálního pozměnila a ejhle… jak se daří! 🙂

Svařené Víno

Svařené Víno

Svařené víno

2. 12. 2018

Autor:

Suroviny
  • Lahev červeného suchého, nebo polosuchého vína (V mém případě Modrý Portugal)
  • 2 ks celé skořice
  • 6 ks celého hřebíčku
  • 3 kolečka citrónu
  • 5 koleček pomeranče
  • 5 lžic třtinového cukru
Popis
  • Krok 1 Do hrnce nalijeme vodu. Jen trochu cca 1,5-2 cm ode dna.
  • Krok 2 Do vody vysypeme cukr, skořici, hřebíček, citróny a pomeranče.
  • Krok 3 Vaříme 10 minut. Je důležité, aby ovoce plavalo. Proto zvolte vody tolik, aby nebylo připlácnuté na dně, ale zároveň zase ne příliš vody… 🙂
  • Krok 4 Jelikož mám ráda, když mi ve svařáku plave dužina, vařečkou trochu rozdrtím a uvolním dužinu z citrusů.
  • Krok 5 Po 10 minutách přilejeme víno a společně chvíli prohříváme. Vše musí být horké, ale již znovu nevaříme.

Tip: Nebojte se, že byste svařák neměli dostatečně sladký. Stačí jej dochutit navíc ještě lžící cukru, jakmile budeme ve finální fázi a víno již bude horké. Doporučuji podávat ve sklenici ozdobenou ovocem, které si můžete během pití zakousnout. 🙂

Gnocchi se zeleninovou omáčkou I.

Gnocchi se zeleninovou omáčkou I.

Tento pokrm volím, když se potřebuji velmi rychle najíst a v lednici skoro nic není. 🙂 Za pár minut je vždy hotový. Místo noků můžete použít těstoviny.