Cheesecake se slaným karamelem

16. 9. 2018

Cheesecake se slaným karamelem

0 Comments

Tento recept je pro milovníky sladkého. I když sůl v karamelu trochu stáhne sladkou chuť, není to na snězení celého dortu na posezení. 🙂  Můžete ovšem místo slaného karamelu zvolit i jinou polevu.

Cheesecake se slaným karamelem

16. 9. 2018
: 12
: Lehké

Autor:

Suroviny
  • Korpus:
  • 180 g BeBe sušenek (já použila 110 g bílých a 70 g tmavých)
  • 60-70 g másla pokojové teploty
  • Krém:
  • 600 g mascarpone
  • 50 ml smetany 33%
  • 55 g moučkového cukru (Kvůli karamelu s cukrem šetřete.)
  • 2 vejce
  • 1/2 vanilkového lusku
  • Slaný karamel s čokoládou:
  • 75 g cukru krupice
  • 60 ml smetany
  • špetka soli
  • 15 g pekanových ořechů
  • 37 g mléčné čokolády (ideálně cukrářská, ja ovšem použila Milku)
Popis
  • Krok 1 Nejprve si troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru rozmixujeme rozdrcené sušenky a měkké máslo na jemnou hmotu. Když tuto směs zmáčkneme v ruce, musí zůstat u sebe a neměla by se příliš moc drolit (případně přidáme ještě trochu másla.)
  • Krok 2 Naspod dortové formy (24 cm) si nachystáme kruh vystřiženého pečicího papíru. Sušenky pořádně vmáčkneme rovnoměrně do formy. Můžeme si pomoci i sklenicí. Vše dáme péct na 15 min. (Podle trouby, někomu stačí jen 11 min – sušenky se nesmí spálit.) Nelekejte se, když vytáhnete korpus z trouby a sušenky jsou stále měkké. Máslo je rozpuštěné, je třeba nechat vše chvíli vychladnout.
  • Krok 3 V míse si rozšleháme ruční metličkou mascarpone a cukr, aby v něm nebyly hrudky. Následně přidáme vanilku a smetanu. Ručně taktéž trochu zašleháme. Vejce přidáme až úplně nakonec a pouze lehce promícháme. Krém nesmí být řidký, jako voda (jinak vám vyteče), ale zároveň ani ne extremně tuhý. Když směs přešleháte, v troubě cheesecake spadne a budete jej mít tenký. Dá se i přes to jíst, ale není to náš původní záměr. 🙂
  • Krok 4 Přípravíme si ideální prostředí pro náš dortík v troubě! Ztlumíme teplotu na 160-170 °C, do velkého pekáče nalijeme vodu a dovnitř vložíme naši formu. Ovšem pozor, pozor… Formu musíte zvenku obalit alobalem, aby vám voda nenatekla dovnitř. Jedině díky vodní lázni bude váš cheesecake pěkně nadýchaný.
  • Krok 5 Do formy vlijeme krém a vše dáme péct na 50-60 min. Vše záleží na vaší troubě. Vrch by neměl být tmavě hnědý. Po vyndání se bude po zatřesení krém chovat jako želé. Ihned po vytažení z trouby nožem opatrně oddělte kraje od formy. Chladnutím se bude dort “smrskávat”, tudíž by kvůli přichyceným okrajům popraskal. Počkáme, až bude vlažný – měl by tak být tužší. 🙂
  • Krok 6 Jdeme na slaný karamel, brnkačka! Na pánvi rozehřejeme cukr na mírném plamenu a nemícháme. (!!!) Když vidíme, že je většina cukru rozpuštěná a občas je někde krustička, můžeme trošičku rozmíchat. Poté tekutý karamel sundáme z ohně a za stálého míchání vařečkou vléváme po malém pramínku smetanu. (Smetanu nesmíte nalévat ani příliš pomalu. Když nalejete kousek a míchát moc dlouho, karamel se vám začne srážet ve velké karamelky, proto ji musíte nalévat kontinuálně.) Mícháme, mícháme, bude tam pěna, bublinky, bílá barva, hnědá barva až pěkně jemná karamelová. Přidáme špetku soli.
  • Krok 7 Do nádoby (V něčem, co vám nerozškvaří vařicí karamel…) s rozpuštěnou čokoládou (mikrovlnka je rychlá, jinak vodní lázeň) pomalu vléváme karamel (třeba na 3x nebo 4x) a neustále mícháme. Poté zamícháme i ořechy.
  • Krok 8 Nyní už jen na cheesecake (nemusí být úplně vychlazený) nalejeme tenkou vrstvu karamelu a opatrně rozetřeme.
  • Krok 9 Zdobíme, jak je libo. Já použila maliny, jelikož jsou kyselé a trochu stáhnou sladkost. Nyní už ho jen zbývá zavřít na pár hodin do lednice (Do lednice jej dejte, až má pokojovou teplotu) a netrpělivě čekat. 🙂


Related Posts

Bublanina s ovocem

Bublanina s ovocem

Nadýchaná bublanina, která je rychlá ajednoduchá na přípravu. Vyzkoušejte ji s jakýmkoliv ovocem. 🙂

Rebarborový koláč s mandlemi

Rebarborový koláč s mandlemi

Máte na zahrádce rebarboru? Zkuste tento nadýchaný koláč s mandlemi a kapkou koňaku. Podávat jej můžete se šlehačkou. Dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.