Výborné spojení sladkých batátů a chilli, polévka je sladká a zároveň ostrá. Určitě doporučuji vyzkoušet tuto zajímavou kombinaci 🙂

Batátový krém
18. 9. 2018
: 4
: Lehké
Suroviny
- 600 g batátů
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 jablka
- 100 ml smetany
- 1 litr zeleninového vývaru
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého koriandru
- špetka mletého římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- sůl a pepř
- na ozdobení: pažitka a chilli paprička
Popis
- Krok 1 Předehřejeme troubu na 200°C. Oloupeme batáty, očistíme mrkev a obojí nakrájíme na kostky. Dáme na plech, polejeme olejem, osolíme, promícháme a necháme péct do měkka, asi 40 minut.
- Krok 2 Než nám batáty změknou, tak nakrájíme cibuli na drobno a na másle ji opečeme dosklovita. Přidáme k ní česnek, kmín, koriandr a zázvor. Chvíli orestujeme.
- Krok 3 Oloupeme jablka a nakrájíme je na osminky. Zbavené jadřinců je přidáme k cibuli. Necháme společně opékat, přibližně 5 – 10 minut, aby jablka změkla. Na závěr přilijeme část vývaru a přivedeme k varu. Jakmile začne vařit, tak odstavíme.
- Krok 4 Na závěr vezmeme upečenou zeleninu a přidáme ji do hrnce s cibulí a jablky. Přilijeme zbytek vývaru a necháme chvíli provařit. Následně vše rozmixujeme do hladkého krému. Přilijeme smetanu, osolíme a ještě chvíli provaříme. Při servírování ozdobíme nasekanou pažitkou, chilli papričkou a lžící smetany.