
Bramborová krémová polévka
20. 9. 2018
: 6-8
: Střední
Suroviny
- 5 středních brambor
- 3 středně veliké mrkve
- 1 žlutá cibule
- 600 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- 70 g másla
- 70 g mouky
- 600 ml mléka
- 250 g zakysané smetany
- na ozdobu cheddar, slanina, jarní cibulka
Popis
- Krok 1 Oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky (2 cm). Stejně tak si připravíme mrkev a cibuli nakrájíme na jemno.
- Krok 2 Brambory, mrkev a cibuli dáme do hrnce. Osolíme a opepříme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme vařit dokud brambory nebudou měkké.
- Krok 3 Připravíme si bešamel z másla, hladké mouky a mléka. Nejprve v rendlíku rozpustíme máslo. Zasypeme moukou a za stálého míchání provaříme. Postupně přidáme mléko a vyšleháme do hladkého krému.
- Krok 4 Jakmile budou brambory měkké, tak do hrnce nalijeme připravený bešamel a promícháme. Krátce provaříme a před dokončením ještě přidáme zakysanou smetanu, kterou také v polévce rozmícháme.
- Krok 5 Při podávání posypeme cheddarem, opečenou slaninou a nasekanou jarní cibulkou. Můžeme podávat i s opečeným toastem.