Italská pizza
4. 10. 2018
: 2 plechy/4 kruhy d=cca 30 cm
: Lehké
Suroviny
- 250 ml perlivé vody
- 1/2 kostky droždí (20 g)
- 500 g hladké mouky
- Rajčata v plechu
- Bazalka
- Třtinový cukr
- 2 ks mozzarely
- olivový olej
Popis
- Krok 1 Do perlivé vody přidejte droždí a pořádně jej rozmíchejte. (S perlivou mi pizza chutná více. 🙂 Pizza je více křupavá a není tolik tuhá, jako s obyčejnou vodou.)
- Krok 2 Přisypeme 200 g hladké mouky a vše pořádně rozmícháme. (Já začínám vařečkou a následně používám ruce.)
- Krok 3 Nyní do těsta přilejeme lžíci olivového oleje a špetku soli.
- Krok 4 Poté postupně dosypáváme zbytek mouky a vypracujeme hladké těsto. (Mouky většinou použiji opravdu 500 g, ale někdy třeba jen 430 g, jelikož těsto je již hodně tuhé. Netuším, čím to je… :D)
- Krok 5 Těsto rozpůlíme a nyní máme dvě možnosti. 1) Zabalit jej do potravinářské folie a následně do sáčku a nechat jej několik hodin (klidně přes noc) v lednici. 2) Nechat si těsto na talířku mimo lednici a nechat jej cca hodinku odležet a poté použít. Jestliže jej chcete použit za několik hodin, doporučuji jej zabalit a dát do lednice.
- Krok 6 Před zpracováním si buď vezmeme 1 bochánek (z celkových dvou) a použijeme jej na celý plech, nebo jej ještě přepůlíme a uděláme pizzu menší např. na pizza plechu o průměru do 30 cm.
- Krok 7 Potřeme si olivovým olejem danou formu. Těsto si v rukách trošku roztaháme, následně položíme na plech a rukama jen vytahujeme do stran. (Chce to trpělivost a pomalu roztahovat. Dírky, které vám vzniknou, postupně slepujte prsty.) Těsto bude velmi tenké, ale nemělo by mít díry, aby se následně rajčatová omáčka nepřipálila.
- Krok 8 Rajčatovou směs, kterou potřeme pizzu uděláme jednoduše – rajčata, 2 čajové lžičky olivového oleje a bazalku (já dávám cca 8 velkých lístků) dáme do mixéru a vše rozmixujeme. Přidáme sůl a cukr dle chuti. (Na Hawaii použijte cukru méně nebo vůbec.)
- Krok 9 Na těsto s rajčatovou směsí poklademe mozzarelu – 1 na plech, 1/2 na kulatou formu. (Já si ji nakrájím a menší kousky a potom ji v prstech rozdrobím na pizzu)
- Krok 10 A nyní je zbytek čistě na vás. Já přidávám Schwarzwaldskou šunku, ananas, cibuli, špenát (ten je dobrý nejprve spařit, aby vám neshořel v troubě), tuňáka…
- Krok 11 Pizzu pečeme v troubě na co nejvyšší stupeň (max 300 °C). Doba pečení je u každé trouby jiná. Kraje musí být tvrdé, mozzarela rozpuštěná a omáčka nebude tak tekutá. Trvá to pár minut. Hnědé okraje se neudělají v každé troubě, tudíž podle nich to nepoznáte…
- Krok 12 Servírujeme posypané čerstvou bazalkou. Dobrou chuť! 🙂