Italská pizza

4. 10. 2018

Italská pizza

0 Comments

Italská pizza

4. 10. 2018
: 2 plechy/4 kruhy d=cca 30 cm
: Lehké

Autor:

Suroviny
  • 250 ml perlivé vody
  • 1/2 kostky droždí (20 g)
  • 500 g hladké mouky
  • Rajčata v plechu
  • Bazalka
  • Třtinový cukr
  • 2 ks mozzarely
  • olivový olej
Popis
  • Krok 1 Do perlivé vody přidejte droždí a pořádně jej rozmíchejte. (S perlivou mi pizza chutná více. 🙂 Pizza je více křupavá a není tolik tuhá, jako s obyčejnou vodou.)
  • Krok 2 Přisypeme 200 g hladké mouky a vše pořádně rozmícháme. (Já začínám vařečkou a následně používám ruce.)
  • Krok 3 Nyní do těsta přilejeme lžíci olivového oleje a špetku soli.
  • Krok 4 Poté postupně dosypáváme zbytek mouky a vypracujeme hladké těsto. (Mouky většinou použiji opravdu 500 g, ale někdy třeba jen 430 g, jelikož těsto je již hodně tuhé. Netuším, čím to je… :D)
  • Krok 5 Těsto rozpůlíme a nyní máme dvě možnosti. 1) Zabalit jej do potravinářské folie a následně do sáčku a nechat jej několik hodin (klidně přes noc) v lednici. 2) Nechat si těsto na talířku mimo lednici a nechat jej cca hodinku odležet a poté použít. Jestliže jej chcete použit za několik hodin, doporučuji jej zabalit a dát do lednice.
  • Krok 6 Před zpracováním si buď vezmeme 1 bochánek (z celkových dvou) a použijeme jej na celý plech, nebo jej ještě přepůlíme a uděláme pizzu menší např. na pizza plechu o průměru do 30 cm.
  • Krok 7 Potřeme si olivovým olejem danou formu. Těsto si v rukách trošku roztaháme, následně položíme na plech a rukama jen vytahujeme do stran. (Chce to trpělivost a pomalu roztahovat. Dírky, které vám vzniknou, postupně slepujte prsty.) Těsto bude velmi tenké, ale nemělo by mít díry, aby se následně rajčatová omáčka nepřipálila.
  • Krok 8 Rajčatovou směs, kterou potřeme pizzu uděláme jednoduše – rajčata, 2 čajové lžičky olivového oleje a bazalku (já dávám cca 8 velkých lístků) dáme do mixéru a vše rozmixujeme. Přidáme sůl a cukr dle chuti. (Na Hawaii použijte cukru méně nebo vůbec.)
  • Krok 9 Na těsto s rajčatovou směsí poklademe mozzarelu – 1 na plech, 1/2 na kulatou formu. (Já si ji nakrájím a menší kousky a potom ji v prstech rozdrobím na pizzu)
  • Krok 10 A nyní je zbytek čistě na vás. Já přidávám Schwarzwaldskou šunku, ananas, cibuli, špenát (ten je dobrý nejprve spařit, aby vám neshořel v troubě), tuňáka…
  • Krok 11 Pizzu pečeme v troubě na co nejvyšší stupeň (max 300 °C). Doba pečení je u každé trouby jiná. Kraje musí být tvrdé, mozzarela rozpuštěná a omáčka nebude tak tekutá. Trvá to pár minut. Hnědé okraje se neudělají v každé troubě, tudíž podle nich to nepoznáte…
  • Krok 12 Servírujeme posypané čerstvou bazalkou. Dobrou chuť! 🙂

Related Posts

Aztécká polévka se sýrem

Aztécká polévka se sýrem

Aztécká polévka – Na světě existuje několik způsobů, jak ji připravit. Já preferuji tuhle s výraznou rajčatovou chutí. 🙂

Dušená kuřecí játra

Dušená kuřecí játra

Rychlá klasika. Polovina lidí ji miluje a polovina ji nesnáší. Já jí přišla na chuť až pár let zpátky. 🙂



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.