Mandlová bábovka
23. 10. 2018
Suroviny
- 250 g polotučného tvarohu
- 4 vejce (velikost přibližně M)
- 230 g cukru krupice
- 85 g mandlové mouky (rozdrcených loupaných mandlí na moučku)
- 175 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 ml oleje
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkové pasty od Dr. Oetkera
Popis
- Krok 1 Předehřejeme si troubu na 165 °C.
- Krok 2 Vyšleháme si tuhý sníh z bílků.
- Krok 3 Žloutky vyšlehám s cukrem do pěny. Přidáme olej a tvaroh. Vše pořádně rozmícháme. Následně přidám vanilku.
- Krok 4 V misce si smícháme mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Nyní vše přisypeme do mísy se žloutkovou směsí. Vše řádně rozmícháme, abychom neměli ve směsi hrudky.
- Krok 5 Do tuhého těsta přimícháme bílky. – Tohle děláme opatrně vařečkou. Již nepoužíváme robot, aby nám sníh nespadl.
- Krok 6 Do bábovkové formy vymazané olejem a vysypané polohrubou moukou nalijeme těsto a pečeme cca 1 hodinu. Určitě minimálně 50 min, poté zkontrolujeme špejlí. (Doma máme starší nižší formu na bábovku, tudíž mi trochu těsta zbylo. Nalila jsem ho do malého hrnečku a také upekla. Nyní mám ovšem novou formu, která je vyšší a vše se krásně vešlo.)
- Krok 7 (Nezapomněli jste vymazat i střed bábovkové formy? :D)
Tip č. 1: Bábovku vyklopíme z formy ještě vlažnou. Posypeme ji moučkovým cukrem, až bude studená, jinak by se nám hned cukr vsákl. 🙂
Tip č. 2: Do těsta jsem po zamíchání tvarohu ještě přidala panáka mandlového likéru. Výslednou chuť to maličko obzvláštní. 🙂
