Tiramisu
4. 12. 2018
Suroviny
- 500 g Mascarpone
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krupice
- Vělký panák mandlového likéru (např. Amaretta)
- 1-2 balíčky cukrářských piškotů
- Silná káva
- Kakao
Popis
- Krok 1 Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Mícháme opravdu pořádně, cca 5 minut.
- Krok 2 Do žloutkové směsi přimícháme Mascarpone a pořádně promícháme. Nechceme mít v krému hrudky.
- Krok 3 Z bílků vyšleháme dokonale tuhý sníh, který následně OPATRNĚ lžící nebo stěrkou vmícháme do žloutků s Mascarpone. Nesmíme jej míchat příliš dlouho, jinak by nám sníh spadl a krém by byl řídký.
- Krok 4 Krém musí být opravdu tuhý, neměl by téct.
- Krok 5 Do malého šálku silné kávy nalijeme Amaretto. Dle chuti – minimálně 1 velkého panáka, ale klidně 2. 🙂
- Krok 6 Cukrářské piškoty namočíme z obou stran do kávy. Nemácháme je v ní moc dlouho, aby se nám příliš nerozmočily. Stačí 2-3 sekundy z každé strany.
- Krok 7 Do mísy vyskládáme vedle sebe namočené piškoty. děláme mezi nimi mezery tak 1 cm. Ne více. Následně naneseme krém, uhladíme a opět klademe piškoty. Opakujeme, dokud máme krém. Vrchní vrstva je krém, který se posype kakaem.
- Krok 8 Necháme v lednici několik hodin odpočívat – ideálně přes noc.
TIP: Nemusíme servírovat do velké mísy, ale můžeme rovnou do sklenic po jedné porci.


