Aztécká polévka se sýrem

23. 2. 2019

Aztécká polévka se sýrem

0 Comments

Aztécká polévka se sýrem

23. 2. 2019

Autor:

Suroviny
  • 600 g zralých rajčat
  • Půl papriky
  • 1 cibule (na upečení) + půl cibule (na kostičky do hrnce)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 malá plechovka kukuřice (nejmenší plechovka od Bonduelle – 140 g) – Může být i předvařená kukuřice čerstvá, nebo mražená. Já preferuji tu konzerovovanou.
  • 1 plechovka červených fazolí (velká plechovka od Bonduelle – 250 g) – Použila jsem i fazole od Giany a ty pro mě měly nepříjemnou pachuť, takže zatím vyhrávají Bonduelle.
  • 1 plechovka rajčat (nakrájených)
  • 1 – 1,5 litru zeleninového vývaru (dle potřeby, kdyby byla polévka moc hustá, můžete ji doředit i vodou. Já končím cca s 2,5 litry polévky)
  • Menší hrstka koriandru
  • Sýr – já vždy používám Goudu
  • Nachos – domácí či kupované, hlavně ať to jsou kukuřičné lupínky. 🙂 Preferuji kupované s chilli posypem.
  • Chilli
Popis
  • Krok 1 Z rajčat odstraníme vršky, kde byl přichycen stonek, přepůlíme je a položíme na pekáček s pečicím papírem slupkou nahoru. Přidáme napůl rozkrojenou cibuli, oloupaný česnek a papriku, taktéž slupkou nahoru. Vše polijeme olivovým olejem a dáme péct na 180 °C přibližně 20 min. – Vyndáme, jakmile nám slupka z papriky a rajčat začne hnědnout/černat.
  • Krok 2 Po vytažení zeleniny z trouby ji necháme chvíli zchladnout a poté odstraníme slupky z rajčat, paprik a česneku.
  • Krok 3 Vše rozmixujeme v mixéru na hladkou směs.
  • Krok 4 V hrnci si zpěníme cibulku a mrkev nakrájenou na kostičky. (Mrkev krájíme na střední kostičky okolo 1×1 cm, ne úplně nadrobno, aby se nám nerozvařila.)
  • Krok 5 Do hrnce přidáme kukuřici (bez nálevu) a chvíli restujeme. Poté přidáme i fazole (taktéž bez nálevu). Vše pár minut necháme ohni a neustále mícháme.
  • Krok 6 Do hrnce vlijeme rozmixovanou zeleninovou směs, vývar a rajčata z plechu (Nemusíme lít celou plechovku. Nejprve přidáme polovinu, necháme pár minut vařit a až po ochutnání zbytek přidáme, nebo ne, podle toho, jak chceme intenzivně cítit rajčata). Zamícháme a necháme na mírném ohni probublávat.
  • Krok 7 Po cca 10 minutách zkontrolujeme, zda je již mrkev uvařená. Přidáme nasekaný koriandr, sůl, pepř a chilli dle chuti.
  • Krok 8 Servírujeme posypané sýrem nakrájeném na kostičky a nalámaným nachos.

Related Posts

Ovesná kaše s lesním ovocem

Ovesná kaše s lesním ovocem

Přinášíme vám další inspiraci na sladkou snídani. Tentokrát se jedná o ovocnou veganskou ovesnou kaši. 🙂

Veganské kari by Sis

Veganské kari by Sis

Jedno z velmi rychlých veganských jídlen na přípravu – Teda až na sójové kostky, které je třeba řádně namarinovat. 🙂



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.