Rychlé lívanečky
25. 9. 2018
: Lehké
Suroviny
- 190 g hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 5 čajových lžiček kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce
- 5 polévkových lžic rozpuštěného másla
- 250 ml plnotučného mléka
- špetka soli
Popis
- Krok 1 Prosátou mouku smícháme s kypřícím práškem, cukrem a solí.
- Krok 2 V druhé míse smícháme vejce, máslo a mléko. (Máslo necháme po rozpuštění na plotně chvíli odstát, aby nebylo úplně vařící. Hrudky, které se vytvoří, odstraníme přeceděním přes sítko.)
- Krok 3 Do tekuté směsi pomalu sypeme mouku a mícháme do té doby, než bude těsto hladké, bez hrudek.
- Krok 4 Necháme cca 5-10 minut odstát.
- Krok 5 Na pánvi s máslem pečeme lívance. (Toto těsto je husté, tudíž jsem jej nabrala lžící a vytvarovala z něj kolečko. Pokud chcete použít pánev na lívanečky, doporučuji těsto rozředit ještě mlékem.)
- Krok 6 Lívanečky jsem již podávala s javorovým sirupem, agávovým sirupem, medem, jogurtem s oříšky, ovocem nebo klidně i s marmeládou.
TIP: Doporučuji smažit opravdu na oleji/másle. Když jsem se je snažila dělat na sucho, tolik se mi “nenafoukli”, jako za použití másla.
