Jablečný koláč s karamelem
27. 10. 2018
Suroviny
- 105 g hladké mouky
- 95 g polohrubé mouky
- 1 vejce (žloutek na těsto a bílek na zdobení)
- 100 g měkkého másla
- 3 lžíce vlažné vody
- 5 středních jablek
- Větší hrst vlašských ořechů
- 60 ml smetany (33%)
- 75 g cukru krupice
- 5 lžic meruňkové marmelády
- Panák kvalitního rumu/likéru (např. mandlového nebo ořechového)
- 1 lžíce cukr moučka
Popis
- Krok 1 Na vál si prosejeme obě mouky. Uprostřed uděláme ďůlek, kam vyklepneme pouze žloutek. Přidáme 100 g másla nakrájeného na malé kousky.
- Krok 2 Vše rukama pořádně promačkáme. Jakmile je vše promísené, přidáme 3 lžíce vlažné vody. Nyní propracujeme, abychom měli hladké těsto.
- Krok 3 Váleček těsta zabalíme do fólie a dáme ho na cca 30 minut do lednice.
- Krok 4 Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Krok 5 Nyní si uděláme karamel s ořechy. Na pánev nasypeme cukr a na mírném plameni jej necháme rozpustit. (Pánvičkou zatřepejte, aby byl cukr rozložen v tenké vrstvě a ne na hromádce. Poté již nemíchejte a nechte jej rozpouštět.)
- Krok 6 Mezi tím si zahřejeme smetanu. Buď na ohni nebo v mikrovlnce.
- Krok 7 Když máme cukr rozpuštěný, zbytky krusty trochu rozbijeme vařečkou a poté trochu rozmícháme.
- Krok 8 Poté tekutý karamel sundáme z ohně a za stálého míchání vařečkou vléváme po malém pramínku smetanu. (Smetanu nesmíte nalévat ani příliš pomalu. Když nalejete kousek a míchát moc dlouho, karamel se vám začne srážet ve velké karamelky, proto ji musíte nalévat kontinuálně.) Mícháme, mícháme, bude tam pěna, bublinky, bílá barva, hnědá barva až pěkně jemná karamelová.
- Krok 9 Do hotového karamelu vmícháme nasekané oříšky na takové menší kousky.
- Krok 10 Vymažeme si klasickou koláčovou formu máslem. Těsto si torchu pomačkáme v rukách a následně ho vložíme do formy. Rukama ho rozmačkáme do celé formy (i na vyšší okraje). Snažíme se, aby byla vrstva rovnoměrně tlustá. (Já měla naspod velmi tenkou vrstvu. Místy mi i mírně prosvítala forma. Nikde ovšem nesmí být díra.)
- Krok 11 Nyní si oloupeme jablka, která zbavíme jadřinců a nakrájíme je na menší kousky.
- Krok 12 Do mísy s jablky přidáme karamelovou směs a vše pořádně promícháme.
- Krok 13 Směs jablek rozprostřeme do formy s těstem a dáme péct na 45 minut.
- Krok 14 Když nám zbývá cca 7 minut do konce pečení, připravíme si marmeládu a bílky: Na pánvičce si na mírném ohni rozehřeji meruňkovou marmeládu s rumem/koňakem // Vyšlehám si bílek, který zbyl z vejce z těsta společně s 1 lžící cukru moučka do tuhé pěny.
- Krok 15 Po 45 minutách vytáhneme koláč z trouby a rovnoměrně na něj nalijeme rozehřátou marmeládovou směs. Poté lžičkou “pocrcáme” bílkem. 😀
- Krok 16 Dáme do trouby na pár minut a zapneme horní ohřev. Chceme, aby se nám sníh zbarvil do hněda. Potřebuje to opravdu jen 2-4 minuty podle trouby, proto od ní neodcházejte a sledujte. Ať se vám koláč nakonec nepřipálí 🙂
- Krok 17 Vytáhneme a necháme trochu schladnout, aby náplň torchu ztuhla a na talířku se vše nerozteklo.