Jablečný koláč s karamelem

27. 10. 2018

Jablečný koláč s karamelem

0 Comments

Jablečný koláč s karamelem

27. 10. 2018

Autor:

Suroviny
  • 105 g hladké mouky
  • 95 g polohrubé mouky
  • 1 vejce (žloutek na těsto a bílek na zdobení)
  • 100 g měkkého másla
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 5 středních jablek
  • Větší hrst vlašských ořechů
  • 60 ml smetany (33%)
  • 75 g cukru krupice
  • 5 lžic meruňkové marmelády
  • Panák kvalitního rumu/likéru (např. mandlového nebo ořechového)
  • 1 lžíce cukr moučka
Popis
  • Krok 1 Na vál si prosejeme obě mouky. Uprostřed uděláme ďůlek, kam vyklepneme pouze žloutek. Přidáme 100 g másla nakrájeného na malé kousky.
  • Krok 2 Vše rukama pořádně promačkáme. Jakmile je vše promísené, přidáme 3 lžíce vlažné vody. Nyní propracujeme, abychom měli hladké těsto.
  • Krok 3 Váleček těsta zabalíme do fólie a dáme ho na cca 30 minut do lednice.
  • Krok 4 Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  • Krok 5 Nyní si uděláme karamel s ořechy. Na pánev nasypeme cukr a na mírném plameni jej necháme rozpustit. (Pánvičkou zatřepejte, aby byl cukr rozložen v tenké vrstvě a ne na hromádce. Poté již nemíchejte a nechte jej rozpouštět.)
  • Krok 6 Mezi tím si zahřejeme smetanu. Buď na ohni nebo v mikrovlnce.
  • Krok 7 Když máme cukr rozpuštěný, zbytky krusty trochu rozbijeme vařečkou a poté trochu rozmícháme.
  • Krok 8 Poté tekutý karamel sundáme z ohně a za stálého míchání vařečkou vléváme po malém pramínku smetanu. (Smetanu nesmíte nalévat ani příliš pomalu. Když nalejete kousek a míchát moc dlouho, karamel se vám začne srážet ve velké karamelky, proto ji musíte nalévat kontinuálně.) Mícháme, mícháme, bude tam pěna, bublinky, bílá barva, hnědá barva až pěkně jemná karamelová.
  • Krok 9 Do hotového karamelu vmícháme nasekané oříšky na takové menší kousky.
  • Krok 10 Vymažeme si klasickou koláčovou formu máslem. Těsto si torchu pomačkáme v rukách a následně ho vložíme do formy. Rukama ho rozmačkáme do celé formy (i na vyšší okraje). Snažíme se, aby byla vrstva rovnoměrně tlustá. (Já měla naspod velmi tenkou vrstvu. Místy mi i mírně prosvítala forma. Nikde ovšem nesmí být díra.)
  • Krok 11 Nyní si oloupeme jablka, která zbavíme jadřinců a nakrájíme je na menší kousky.
  • Krok 12 Do mísy s jablky přidáme karamelovou směs a vše pořádně promícháme.
  • Krok 13 Směs jablek rozprostřeme do formy s těstem a dáme péct na 45 minut.
  • Krok 14 Když nám zbývá cca 7 minut do konce pečení, připravíme si marmeládu a bílky: Na pánvičce si na mírném ohni rozehřeji meruňkovou marmeládu s rumem/koňakem // Vyšlehám si bílek, který zbyl z vejce z těsta společně s 1 lžící cukru moučka do tuhé pěny.
  • Krok 15 Po 45 minutách vytáhneme koláč z trouby a rovnoměrně na něj nalijeme rozehřátou marmeládovou směs. Poté lžičkou “pocrcáme” bílkem. 😀
  • Krok 16 Dáme do trouby na pár minut a zapneme horní ohřev. Chceme, aby se nám sníh zbarvil do hněda. Potřebuje to opravdu jen 2-4 minuty podle trouby, proto od ní neodcházejte a sledujte. Ať se vám koláč nakonec nepřipálí 🙂
  • Krok 17 Vytáhneme a necháme trochu schladnout, aby náplň torchu ztuhla a na talířku se vše nerozteklo.

Related Posts

Bublanina s ovocem

Bublanina s ovocem

Nadýchaná bublanina, která je rychlá ajednoduchá na přípravu. Vyzkoušejte ji s jakýmkoliv ovocem. 🙂

Rebarborový koláč s mandlemi

Rebarborový koláč s mandlemi

Máte na zahrádce rebarboru? Zkuste tento nadýchaný koláč s mandlemi a kapkou koňaku. Podávat jej můžete se šlehačkou. Dobrou chuť!



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.