Blog

Gnocchi s květákem a gorgonzolou

Gnocchi s květákem a gorgonzolou

Další recept s květákem. Tentokrát se nebude jednat o tak lehký recept, jako v případě květáku s kuskusem, ale o gnocchi s květákem a omáčkou s gorgonzoly. Takže pozor, člověk se rychle zasytí, tak ať se tímto jídlem moc nepřejíte 🙂

Jablečný koláč s karamelem

Jablečný koláč s karamelem

Tento koláč je ideální na podzimní chvíle – jablka, ořechy, karamel… Navíc příprava není nijak náročná. 🙂

Mandlová bábovka

Mandlová bábovka

Mandlová bábovka

23. 10. 2018

Autor:

Suroviny
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 4 vejce (velikost přibližně M)
  • 230 g cukru krupice
  • 85 g mandlové mouky (rozdrcených loupaných mandlí na moučku)
  • 175 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkové pasty od Dr. Oetkera
Popis
  • Krok 1 Předehřejeme si troubu na 165 °C.
  • Krok 2 Vyšleháme si tuhý sníh z bílků.
  • Krok 3 Žloutky vyšlehám s cukrem do pěny. Přidáme olej a tvaroh. Vše pořádně rozmícháme. Následně přidám vanilku.
  • Krok 4 V misce si smícháme mouku, mandlovou mouku a kypřicí prášek do pečiva. Nyní vše přisypeme do mísy se žloutkovou směsí. Vše řádně rozmícháme, abychom neměli ve směsi hrudky.
  • Krok 5 Do tuhého těsta přimícháme bílky. – Tohle děláme opatrně vařečkou. Již nepoužíváme robot, aby nám sníh nespadl.
  • Krok 6 Do bábovkové formy vymazané olejem a vysypané polohrubou moukou nalijeme těsto a pečeme cca 1 hodinu. Určitě minimálně 50 min, poté zkontrolujeme špejlí. (Doma máme starší nižší formu na bábovku, tudíž mi trochu těsta zbylo. Nalila jsem ho do malého hrnečku a také upekla. Nyní mám ovšem novou formu, která je vyšší a vše se krásně vešlo.)
  • Krok 7 (Nezapomněli jste vymazat i střed bábovkové formy? :D)

Tip č. 1: Bábovku vyklopíme z formy ještě vlažnou. Posypeme ji moučkovým cukrem, až bude studená, jinak by se nám hned cukr vsákl. 🙂

Tip č. 2: Do těsta jsem po zamíchání tvarohu ještě přidala panáka mandlového likéru. Výslednou chuť to maličko obzvláštní. 🙂

Pečená dýňová polévka

Pečená dýňová polévka

Je sezóna dýní a jsou úplně všude. Já jsem se rozhodl vyzkoušet tuto pečenou dýňovou polévku a byla výborná. Navíc neobsahuje žádnou smetanu a je tedy velmi zdravá.

Brynzové pirohy

Brynzové pirohy

Dnes jsem vytáhla z knihovny starší slovenskou kuchařku a uvařila moji oblíbenou klasiku. Potřeba je velmi málo ingrediencí, tak se do toho pusťte. 🙂

Pečené kuřecí kousky s brambory a cherry rajčaty

Pečené kuřecí kousky s brambory a cherry rajčaty

Krása tohoto jednoduchého receptu je v tom, že si vystačíte jen s jednou zapékací mísou. Nemusíte tedy po vaření umývat spousty nádobí a to je super 🙂

Pečené kuřecí kousky s brambory a cherry rajčaty

14. 10. 2018

Autor:

Suroviny
  • 6 horních částí kuřecích stehen, nebo celá stehna
  • 2 kila malých brambor
  • 1 červená cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 vanička cherry rajčat (250 g)
  • 2 polévkové lžíce Dijonské hořčice
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 polévkové lžíce mleté papriky
  • olivový olej, tymián, sůl a pepř
Popis
  • Krok 1 Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  • Krok 2 Očistíme kuře a důkladně ho osolíme a opepříme.
  • Krok 3 V misce si připravíme marinádu z Dijonské hořčice, červené papriky, citrónové šťávy, 2 lžic olivového oleje a trochy soli a pepře. Maso vložíme do marinády a mezitím si připravíme zeleninu.
  • Krok 4 Připravíme si malé brambůrky rozpůlené na poloviny, cibuli oloupeme a nakrájíme na osminy a cherry rajčata rozpůlíme.
  • Krok 5 Vytáhneme si zapékací mísu a dáme do mí brambory s cibulí a rozdrceným česnekem. Vše osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a promícháme. Navrch položíme naše marinované kuřecí maso a pár snítek tymiánu.
  • Krok 6 Dáme do trouby péct na 30 minut.
  • Krok 7 Po třiceti minutách do pekáče přidáme cherry rajčata a pečeme, dokud brambory nejsou měkké (cca dalších 30 minut).
Zapečené těstoviny s ricottou

Zapečené těstoviny s ricottou

Když Vám v ledničce zbyde jedna riccota, jako mě. Tak si můžete udělat tyto jednoduché zapékané těstoviny.

Italská pizza

Italská pizza

Pizzu má rád snad téměř každý. 🙂 My děláme již několik let tuto. Oproti klasickým receptům se liší například tím, že do těsta používáme perlivou vodu 🙂 Inspiraci jsme si vzali od Emanueleho Ridiho.

Kung pao s ústřičnou omáčkou

Kung pao s ústřičnou omáčkou

Kung pao s ústřičnou omáčkou

2. 10. 2018
: 1 porce
: Lehké

Autor:

Suroviny
  • 1 větší mrkev
  • Jarní cibulka
  • Arašídy (menší hrstka – podle toho, jak je máte rádi)
  • Bambusové výhonky
  • Mungo klíčky (preferuji ve sklenici, ne čerstvé, z těch jsem to nezkoušela. :))
  • Čínské nudle
  • Kuřecí maso/tofu
  • Ústřičná omáčka
Popis
  • Krok 1 Dáme si vařit vodu a jakmile se začne vařit, dáme do ní čínské nudle (viz foto) a vaříme je tak, aby nebyly úplně uvařené, ale al dente. Mezi tím pokračujeme takto:
  • Krok 2 Oloupanou mrkev si nakrájíme na co nejtenčí nudličky (časem vám nebudou vadit i větší kousky viz foto. :D)
  • Krok 3 Na tenké nudličky si nakrájíme i bambusové výhonky.
  • Krok 4 Jarní cibulku si můžeme nakrájet na větší kousky.
  • Krok 5 Na pánvi s trochou olivového oleje opražíme arašídy – pozor, ať je nespálíte. Následně je odložíme do misky.
  • Krok 6 Do stejné pánve dáme smažit kuřecí maso/tofu. Jakmile je na povrchu (kuře, u tofu spíše hnědé :)) bílé, přisypeme mrkev a bambus.
  • Krok 7 Chvíli smažíme (kdybychom měli málo oleje, nebojíme se trochu přidat.) Jakmile je mrkev více “gumová”, přidáme mungo klíčky a jarní cibulku. Vše smažíme za neustálého prohazování/míchání cca 4 minuty.
  • Krok 8 Nyní do pánve přidáme nudle (bez vody) a trochu oleje. Vše mícháme a smažíme. Jakmile uvidíme, že nám místy nudle hnědnou, přidáme arašídy.
  • Krok 9 Jakmile je zelenina i nudle místy hnědá zalijeme vše ústřičnou omáčkou. Tu přidávám podle chuti – musí se v ní vše obalit. Na tuto porci to je cca 2-4 lžíce podle vašich preferencí. Raději dejte málo, a poté přidejte, než abyste měli jídlo následně slané.
Cuketové placičky

Cuketové placičky

Spěcháte a máte hlad? Tyto rychlé cuketové placičky vás jistě zasytí. Můžete je jíst samotné, nebo jako přílohu. (Stejně jako malé bramboráčky.) 🙂